Një grua që besohet të jetë personi më i vjetër që ka jetuar ndonjëherë ka vdekur në moshën 129 vjeçare.

Koku Istambulova, një i mbijetuar i represioneve të Stalinit, do të kishte 130 në qershor, sipas të dhënave të pensioneve të pranuara në Rusi.

Ajo ishte më e vjetër se një grua e shënuar në Librin e Rekordeve të Rusisë, i cili v.diq muajin e kaluar, me sa duket 128 vjeç, zyrtarët besonin.

Koku bëri tituj vitin e kaluar duke thënë se ajo kurrë nuk kishte jetuar një ditë të vetme të lumtur në jetën e saj të gjatë.

Receta e saj për një jetë të gjatë ishte qumësht i fermentuar, por ajo shmangi mishin dhe supën.

Ajo pyeti: “Pse Allahu më dha një jetë kaq të gjatë dhe kaq pak lumturi? ….

“Do të kisha v.dekur shumë kohë më parë, nëse jo për Allahun që më mbante në krahë”.

Koku tha: “Është e vështirë të jetosh kur të gjithë ata që ju kanë kujtuar vdiqën shumë kohë më parë.

“Dhe është shumë e f.rikshme të vd.esësh, sado të vjetra.”

Njeriu më i vjetër i dokumentuar ishte Jeanne Calment, nga Franca, e cila jetonte 122 vjet, 164 ditë, duke v.dekur në 1997.

Shkencëtarët francezë kanë hedhur poshtë një kërkesë të kohëve të fundit nga hulumtuesit rusë të cilët argumentuan se ajo mori identitetin e vajzës së saj të v.dekur dhe nuk ishte aq i vjetër sa tregimet tregojnë.

Babai i saj Iliyas Abubakarov tha se kishte darkë të zakonshme të dielën më 27 janar në shtëpinë e saj të fshatit në Çeçeni.

Në dëshminë e jashtëzakonshme dhe në lëvizje të transmetuar vitin e kaluar ajo foli emocionalisht nga dita e t.merrshme që populli i saj çeçen u deportua në masë nga Stalini në stepat e Kazakistanit 75 vjet më parë.

Ajo tha se si v.diqën njerëzit në trenat e kamionëve – dhe trupat e tyre u hodhën nga karrocat për t’u ngrënë nga qentë e uritur.

Në qoftë se mosha e saj ishte e saktë, Koku ishte 54 vjeç në atë kohë, pasi kishte jetuar më parë me rastin e kurorëzimit të zjarrit të fundit Nikolla II dy ditë përpara ditëlindjes së saj të 7-të – dhe rrëzimit kur ishte 27 vjeç.

“Ishte një ditë e keqe, e ftohtë dhe e zymtë”, tha ajo për mëngjesin e shkurtit në vitin 1944, kur i gjithë kombi i tërë u dëbua nga atdheu i maleve në Trans-Causacus.

“Ne u vendosëm në një tren dhe morëm … askush nuk e dinte se ku.

“Vagonat e hekurudhave ishin mbushur me njerëz – poshtër, mbeturina, jashtëqitje ishte kudo.”

Duke theksuar m.izorinë e veprimit të Stalinit, ajo u tha gazetarëve në mënyrë të vendosur në gjuhën e saj të çeçenisë: “Shkruani këtë – ka pasur ekskuracion në karroca.

Ajo u dëbua në Kazakistan për 13 vjet, pastaj, pas v.dekjes së Stalinit, njerëzit u lejuan të ktheheshin në atdhe.

Kur ajo u kthye, shumë shtëpi ishin kapur nga rusët e ardhshëm – kështu që ajo vendosi të punonte në ndërtimin e shtëpisë së saj, duke u ankuar se burri i saj ishte “shumë dembel” për punën.

Ajo pranoi se pavarësisht kërkesës së saj të mëparshme, dita kur ajo u fut në shtëpinë e saj, e ndërtuar me duart e veta, pasi u kthye nga mërgimi i brendshëm sovjetik ishte “i lumtur”.

“E kam ndërtuar atë vetë, shtëpinë më të mirë në botë”, tha ajo.

“Kam jetuar atje për 60 vjet.”

I pyetur për sekretin e jetës, ajo më herët tha: “Ishte vullneti i Perëndisë.

“Unë nuk bëra asgjë për ta bërë atë të ndodhë.

“Unë shoh njerëzit që shkojnë në sport, duke ngrënë diçka të veçantë, duke mbajtur veten të përshtatshëm, por unë nuk kam asnjë ide se si kam jetuar deri tani”.

Pershtati: Shqiperia Ime